info@csontkovacsolas.hu  |  +36 20 962 6369

Csontkovácsolás

Gerincsérv, derékfájás, hátfájás, vállfájás, lumbágó, meszesedés, ízületi gyulladás, fejfájás, szinte mindennapos problémák a modern társadalomban. Nagyon kevés olyan család van, ahol ezek a problémák ne jelentkeznének. Sok gyógymód létezik ezen betegségek orvoslására, azonban nem mindegy melyiket választjuk. Mára már köztudott, hogy eleink között a csontrakó emberek ezer évvel ezelőtt is kifinomultan és hatásosan tudták kezelni a problémás területeket. Attól, hogy a már divatosabb csontkovács vagy kiropraktőr szóval illetjük, még pontosan ugyanazt jelenti, mint ezer évvel ezelőtt: ember aki kézzel gyógyít. Úgy is mondhatjuk, kezel. Aki figyelmesen olvas, rájön, hogy már a gyógymód leírásában is benne van a lényeg. A magyar kezel, kezelni, kezelés szavakban benne foglaltatik a kéz szó, ami utal a csontkovács kézzel történő gyógyítására.

 

Alapok egy ősi technikáról a csontkovácsolásról:

Két nagyon fontos dolgot leszögezhetünk a csontkovácsolásról. Egyrészről a csontkovács nem tünetileg kezeli a fájdalmat, hanem annak kiindító okát igyekszik megszüntetni. Másodsorban a hiedelmekkel ellentétben a csontkovács nem visszateszi a kimozdult izületet, hanem a körülötte lévő izom fellazításával majd egy szakértő csontkovács mozdulattal lehetőséget teremt arra, hogy az izület megtalálja a nekirendelt helyét. Erre azért van így szükség, mert a fájdalom oka az legtöbbször az elmozdult izület és az ennek következtében vagy ezt megelőzően megfeszülő izmok és inak lehetnek.

 

Mitől is fáj?

A gerinccsigolyák és szerveink között összefüggés áll fenn (autonóm idegrendszer). Ha egy izületben bekövetkezik az izületi beszűkülés (csípő vagy porckorong) akkor az izület mozgástere jelentősen csökken, így izületi mozgás elakadásról van szó. Ha a csigolyák elhelyezkedése megváltozik, tehát a csigolya a helyéről elmozdul, az adott csigolyából kilépő idegpályákban zavar lép fel a hozzátartozó szervek immunitása gyengül. Emiatt sok esetben a szervi panaszoknál a betegséget kiváltó ok a hozzátartozó csigolyában keresendő. A fájdalom arra figyelmeztet, hogy valami nem jól működik a szervezetben, vagy valami nincs a helyén, ezért nagyon fontos a harmóniát visszaállítani, s így a szervezet képes gyorsan regenerálódni. A legrosszabb amit tehetünk -és a reklámok hatására ez a legelterjedtebb- az az, ha fájdalomcsillapítóval becsapjuk az agyunkat. A fájdalomcsillapító nem oldja meg a kialakult problémát csak az agyunkban kikapcsolja annak érzékelését.

 

Harmónia

A csontkovácsolás célja természetesen a maximális gyógyuláson kívül az, hogy az aszimmetrikus és ebből kifolyóan diszharmonikus testet szimmetrizálja a csontkovács és így a kezelt személlyel együtt gyógyító energiákat ébresszen a testében. Ezáltal nem csak a probléma oka szünik meg, hanem a további esetleges megbetegedéseket is meggátolja. Ebből már világosan látszik, hogy nem csak a problémás területet kell kezelni, hanem az egész testet, magát az embert is. Tehát ha valakinek fáj a jobb térde, hiábavaló csupán a jobb térdet kezelni (csontkovácsolni), a beteg fél óra múlva azt fogja mondani, hogy a csípője fáj. Tehát a csontkovácsolás módszere az egész testre vonatkozik, mindig a test harmóniája a legfontosabb cél.

 

Mikor érdemes csontkovács kezelést igénybevenni?

Stresszes beállt feszült nyak ill. hát kezelésére kiváló módszer a csontkovácsolás. Nagyon hatékony mindenféle gerinc eredetű problémák fájdalmak, gerincsérv, derékfájás, hátfájás, nyakfájás, migrénes fejfájás esetén, beszűkült csípő, sántítás, térdfájás, bokapanaszok esetén. Érdemes csontkovácsolást végezni törések műtétek után, terhesség alatti, szülés előtti időszakban (persze ekkor speciális és gyengéd mozdulatokat alkalmaznak inkább masszázs jellegű a folyamat és a utolsó trimeszter vége felé már nem javasolt…). Kitűnően és hatékonyan alkalmazható a csontkovácsolás szülés utáni gerincpanaszoknál és a szoptatás időszakában kialakuló hátfájásnál is.

 

Ínrakás

Az ínrakás egy ősi módszer amit régen minden csontkovács alkalmazott. Az ínrakás technikája szinte teljesen feledésbe merült, sajnos már nincs a köztudatban, de szerencsére vannak akik ismerik és alkalmazzák ezt az ősi tudást. A lényege röviden, hogy az inszalagot ért trauma, ütés, húzódás vagy megeröltetés az ínszalag összehúzódását eredményezi. Az összehúzódott mozgásra nehezen képes ínszalag hosszantartó és komoly fájdalommal jár, sok esetben ínhüvelygyulladás is kíséri az eseményeket, melynek gyógyulása több hónap is lehet. Ismereteim szerint a leggyorsabb és leghatékonyabb kezelési mód az ilyen típusú fájdalmakra az ínrakás.

 

Az ínrakás befejeztével a vendég azt érzi mintha olajozott lenne a csukló, a könyök vagy a váll mozgása.

 

Érdemes alkalmazni ha a kezeket nem tudjuk a fej mellé felemelni, teniszkönyök esetén, a csukló ropogása vagy a csukló beszűkült mozgása esetén, törések (kéz, láb) után.