info@csontkovacsolas.hu  |  +3620/9-626-369

Mi is az a GLUTÉN és mi a baj vele?

 

Mostanában egyre többet hallani a gluténmentes élelmiszerkészítményekről. Ilyenkor beleivódik az ember agyába, hogy ami gluténmentes, az jó. Ám abba már nem gondolunk bele, hogy mi is az a glutén valójában, és mi a baj vele?
Kicsit utána jártam a témának, mert nagyon kíváncsi lettem, hogy ez megint valami divat, vagy tényleg szaporodik a gluténérzékenyek száma, s ha így van, mi ennek az oka?

letöltés

Mi a glutén?

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjainak endospermiumában található a keményítővel együtt.

Sajnos nagy nyugalommal az sem eheti, aki nem érzékeny rá, ugyanis agresszív fehérje, a klasszikus búzanemesítés miatt. Egyre csak nő az érzékenyek száma, és ami még elszomorítóbb, van egy néma formája, ami viszont gombamód terjed, alattomos és nem igazán jár az elején tünetekkel. Úgy tűnik a néma szenzitívek száma magasabb, mint gondolták. Az élelmiszeripar valamit csinált a búzával, amit mindenki titkol, a fehérjéje változott, vélhetően a keresztezések miatt történt valami, ami autoimmunitást okozhat, de minimum bélrendszeri problémákat.
Itt kerül képbe az étrend gondos megtervezése, melynek fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ez adhat magyarázatot arra is, hogy egyesek miért érzik jobban magukat a gluténmentes diétától. Ha a késztermékek helyett a zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok és tejtermékek fogyasztását részesítjük előnyben, valamint kipróbálunk új, gluténmentes szénhidrátokat, akkor eleget teszünk az egészséges táplálkozás követelményeinek.

A gluténérzékenység tünetei lehetnek:

– fogyás, sápadt bőr

– puffadás, hasi fájdalom

– állandó fáradtság, vérszegénység

– száraz bőr, fénytelen, töredezett haj

– jellegzetes hólyagos, viszkető bőrtünetek