info@csontkovacsolas.hu  |  +3620/9-626-369

A glutén érzékenységről

A glutén érzékenységről

Egy igen gyakori betegség egyik legjellemzőbb tünete a bőr felületén megjelenő apró kiütés. Ha neked is hasonló problémád van, akkor ezeket tudnod kell!

Gluténérzékenység

Sajnos az ilyen, és ehhez hasonló betegségek manapság igen gyakoriak, mégsem veszik őket észre időben, és sokaknál nem kezelik. Emiatt olyan problémák lépnek fel, amik elsőre hétköznapinak tűnnek.

Ez ugyanis a gluténérzékenység egyik tünete, amivel a legtöbb esetben nem is foglalkoznak az emberek. Azonban ha a következő tünetek is társulnak hozzá, a tünetegyüttes gluténérzékenységre utal:

– gyakori gyomorfájdalom
– szédülés
– hangulatingadozás
– krónikus migrén
– viszkető kiütések a bőrön
– krónikus fáradtság
– laktózérzékenység

A glutén-, vagy lisztérzékenység napjainkban egyre nagyobb problémát jelent. Mindamellett, hogy egyre többen hallanak róla, a diagnosztikája jelen pillanatban elég nehézkes. Az anyagcsere-probléma lényege egy enzimhiány, ami miatt a glutén nevű fehérje lebontása nem tökéletes az emésztőrendszerben. Ez a fehérje megtalálható a búzában, rozsban, árpában és zabban, közismertebb neve sikér. Sajnos a teljes kiőrlésű gabonákban is ugyanúgy benne van.

Alapvető fontosságú a kenyerek, péksütemények, kelt tészták készítésénél, ez az az anyag, amitől a csiriz ragad, e nélkül nem képződnek jó buborékok a kelés során, ez ragasztja össze a liszt szemcséit. A magyarok régóta büszkék a gabonára a magas sikértartalom miatt, így lehet jó rétest készíteni, ennek köszönhetően nyújtható jól a tészta, nem szakad el. Annak, hogy a hivatalos statisztika szerint is kiemelkedően magas Magyarországon a glutén-érzékenység aránya, valószínűleg ez lehet a hátterében. Ha megnézzük egy péksütemény összetételét (mármint, ha egyáltalán feltüntetik rajta), sokszor találkozunk „lisztjavító”, „vitális glutin” összetevőkkel, ez a rosszabb minőségű liszthez hozzáadott glutént jelenti.

A glutén-érzékenységnek különböző fokozatai vannak. A legsúlyosabb eset a coeliákia, ami egy olyan fokú érzékenységet jelöl, amikor az immunválasz során a bélnyálkahártya károsodik, elpusztul, ami azért elég ritka állapot. Ha nagyobb fokú érzékenység áll fenn, ez általában kisgyermekkorban kiderül az első lisztes ételek fogyasztásakor, ilyen esetben a teljesen gluténmentes diéta az egyedüli megoldás; nem egyszerű dolog, eléggé megnehezíti az ebben szenvedőt és családjának életét egyaránt.

Az enyhébb esetek azonban ennél sokkal súlyosabb problémát jelentenek, a jelenség észrevétlensége és a diagnosztizálás nehézsége miatt. Ezeknél az eseteknél az eltérés lényege, hogy a glutén elégtelen emésztése során a fehérje nem bomlik le aminosavakká, hanem megáll peptid szinten, azaz rövid aminosav láncok szintjén. Ezek a részecskék át tudnak jutni a bélfalon, és a keringésbe kerülve a szervezet egészében lerakódhatnak, különböző elváltozásokat okozva hosszú távon. Az újkori tapasztalatok alapján ez a jelenség állhat a hátterében nagyon sok esetben az időskori diabetesnek, magas vérnyomásnak, koleszterin-, és vérzsírproblémáknak, elhízásnak, emésztési zavaroknak.

A diagnosztika hivatalosan gasztroenterológusnál történik, immunológiai tesztekkel. Azaz azt vizsgálják, van-e a szervezetben a glutén ellen képződött ellenanyag. Adataik szerint a glutén-érzékenység gyakorisága a lakosság körében 7-8%. A módszerrel azonban lehetnek problémák, mivel immunválasz a szervezetben általában testidegen fehérjékkel szemben alakul ki, így a peptidláncok gyakran nem eredményeznek semmilyen immunreakciót, és a teszt eredménye negatív a paciens panaszai ellenére.

Egy modern diagnosztikai eljárás, az ESG (EIS) azonban teljesen más irányból vizsgálja az anyagcserét, a szöveti folyadék pH értékeit és ionkoncentrációit elemzi, ezúton következtet a sejtek anyagcseréjére, aktivitására. Magasabb pH esetén nagyobb aktivitást, túlműködést találunk, savas környezetben alulműködést. Itt jön a képbe a glutén szerepe. A glutén ugyanis az arra érzékeny szervezet pH-ját extrém lúgos irányba tolja, ezáltal „felpörgetve” bizonyos területek működését, így a hasnyálmirigy, gyomor-bél traktus, mellékvesék,  pajzsmirigy, immunrendszer érintett a leggyakrabban, következményes hormonszint eltérésekkel, emésztési panaszokkal (puffadás,  gyomorégés, reflux), koleszterin- és vérzsírproblémákkal (ez utóbbiak keringési problémák alapjai lehetnek). A vizsgálatok alapján a  gyakoriság nem 7-8%, hanem 70-80%! Ami igazán riasztó, hogy a gluténérzékenység gyakorisága az elmúlt 5 év alatt az ESG tapasztalatok szerint majdnem a duplájára nőtt. Ebben sok tényező játszhat szerepet, az elektroszmogtól kezdve a stresszen át egészen a kereskedelmi  szokások változásáig. Hiszen ma azt megmondani, hogy a liszt, amit elfogyasztunk, honnan származik, a világ mely táján, milyen hibrid gabonából készült, szinte lehetetlen. Így az amúgy is nehezen emészthető gluténhoz nem tudunk alkalmazkodni, mert mindig más és más fehérjeváltozattal találkozunk – ezek után csoda, hogy nem emésztjük meg jól?

Az időskori diabetes népbetegség Magyarországon

Az ESG-vel vizsgált II. típusú cukorbetegek több mint 90%-ánál a háttérben a glutén-érzékenység jelen van. Ennek fényében kissé morbid, amikor a szénhidrátot zsömlében számoljuk nekik…

Az természetesen egyénileg változó, hogy ez az eltérés kinek és milyen panaszokat okoz. Legtöbbször ez „néma” probléma, azaz semmilyen szubjektív panaszt önmagában nem okoz, általában a hosszú távú következményként kialakult krónikus betegségek jelentkeznek idővel.

A paciensek legtöbbször olyan emésztési panaszok miatt keresik az ESG diagnosznotikát, amelyekre a hagyományos egészségügy nem tudott semmilyen megoldást nyújtani. A vizsgálat során nagyon gyakran derül fény a gluténnel összefüggésbe hozható pH eltérésekre, hormon- és ionszint elcsúszásokra. Emellett nagyon sok esetben a semmilyen szubjektív panasszal nem rendelkezőknél is súlyos anyagcsere-eltérés látható.

A tapasztalatok alapján az ilyen esetekben javasolt gluténmentes diéta óriási javulást hoz, mind szubjektíven, mind pedig a mért értékek viszonylatában. Volt, akinek egy hónap alatt a vércukor- és inzulinszintje normalizálódott, de hosszabb távon az emésztési problémák, vérzsír, koleszterin értékek is helyrebillennek.

Sajnos a jelenlegi orvoslás nem igazán nyitott az alternatív diagnosztikára, pedig az ESG hivatalosan is orvosi diagnosztikai műszer-minősítéssel rendelkezik. Volt paciens, akinek negatív glutén-teszt mellett a fennálló panaszai gluténmentes diétára teljesen megszűntek. Volt, aki az étkezési javaslatra gluténmentes diétát tartott, a panaszai megszűntek; ezután patikában talált liszt-és gluténérzékenységre való gyorstesztet, otthon megcsinálta, az eredmény negatív lett. Erre megint elkezdett gluténtartalmú ételeket fogyasztani; minden  panasza visszatért. Újfent kihagyta a glutént – a panasz megszűnt.

Volt több olyan eset, akiknél a gasztroenterológus megtiltotta (!) a gluténmentes diétát a diagnózis hiányában; ami önmagában így teljesen értelmetlen lépés. Bárki, akinek gyomorégése, refluxa van, nyugodtan tehet egy kísérletet; próbálja ki, pár hét gluténmentes diétára hogyan változnak a panaszai. Meg fog lepődni!

A manapság divatos fehérje- és aminosavkoncentrátumok nagy mennyiségben tartalmaznak maltodextrint, ami szintén ebbe a körbe tartozik. Volt olyan beteg, akinek extrém értékeket mértünk amellett, hogy nem evett semmiféle lisztszármazékot. Majd kiderült, hogy testépítő, és kilószám ette a maltodextrint a fehérjekoncentrátumokkal…

Elég lesújtóak a kereskedelemben kapható péksüteményekkel kapcsolatos tapasztalataink is. Több olyan esettel találkoztunk, mikor valakinek mindenféle bolti pékárutól égett a gyomra, emésztési problémai vaoltak, míg az otthon kenyérsütőgépben, a legegyszerűbb fehér lisztből készült kenyérrel nincsen semmi problémája. Abban ugyanis nincsenek „lisztjavító” és egyéb adalékok.

Mi az, amit bátran ehetünk?

A rizs, a krumpli, a kukorica, a hajdina nem tartalmaz glutént, ezek bármilyen formában fogyaszthatóak. A tészta kiváltható rizstésztával, üvegtésztával (ez szójából van), rizslisztből pl. teljesen jó nokedlit vagy palacsintát lehet készíteni. Egyre több helyen árulnak gluténmentes péksüteményeket, kekszeket, kenyérsütőhöz való lisztkeverékeket, ezeket bátran fogyaszthatjuk. Tudnunk kell, hogy gluténból már a bevitt mennyiség csökkentése is nagyon sokat számít. Ha tehát felére-harmadára csökkentjük ezek arányát, az máris óriási könnyítést jelent a szervezetnek. Az ESG a tapasztalatok szerint nagyon jó arányban mutatja az esetleg fennálló gluténérzékenységet, és a diéta melletti későbbi kontrollméréssel kitűnően utánkövethető a változások iránya, ami megerősítheti a kezdeti feltevést a gluténérzékenység tekintetében.

Forrás: Gaia klub